Gezond wonen en ventilatie

Gezondheid en comfort zijn belangrijk als je prettig wilt wonen. Woningen worden steeds beter geïsoleerd. Dat bespaart natuurlijk energie. Maar het brengt wel een andere nieuwe met zich mee: isolatie vermindert de circulatie van de lucht. Wil je gezond wonen, dan is ventilatie nodig voor een gezond binnenklimaat. Maar wat is ventilatie? Simpel gezegd is ventilatie het naar binnen halen van 'verse' lucht en het afvoeren van 'gebruikte binnenlucht'.

Je hebt het misschien niet altijd door, maar door alleen maar te wonen vervuil je de binnenlucht. Door in huis te werken, te studeren, te koken en te slapen. Met goede ventilatie, voorkom je dat hinderlijke en schadelijke stoffen en deeltjes in je woning blijven hangen. Daarmee verklein je de kans op gezondheidsklachten en voel je je energieker. Dus... goede ventilatie is gezond wonen!

Energiezuinig ventileren

Je wil gezond wonen, maar ook energiezuinig. Energiezuinig ventileren doe je met een ventilatiesysteem met energieterugwinning. Ook wel ventilatie met warmteterugwinning of wtw-ventilatie genoemd. Dit type ventilatiesysteem maakt slim gebruik van de bestaande energie in huis.

Hoe? ’s Winters zorgt de wisselaar in de wtw-unit voor warmteterugwinning. De warme, uitgaande lucht stroomt in luchtkanaaltjes langs de koele, binnenkomende buitenlucht. Zo verwarmt het. In de zomer andersom: de uitgaande lucht koelt de warmere, binnenkomende lucht af. Aangenaam in de winter, lekker koel in de zomer. Altijd gezond wonen.

Meer over energiezuinig ventileren

Ventileren badkamer

Je badkamer ventileren? Doen! Tijdens het douchen komt er vochtige, warme lucht in de badkamer. En dat is het ideale klimaat voor huisstofmijt en schimmels. Je badkamer wordt er dus niet gezonder op. Daarom laat je deze vochtige lucht liefst zo snel mogelijk afzuigen, je badkamer uit. Je badkamer ventileren is dus óók belangrijk voor gezond wonen.

Meestgestelde vragen over badkamer ventileren

[Translate to Nederlands:] Ventileren badkamer voor gezond wonen

Gezond wonen? Koelen met ventilatie

'Hoe houden we het warm? Vroeger was dat dé vraag. Nu is het eerder: Hoe houden we het koel? De reden is dat onze huizen nu erg goed worden geïsoleerd en behoorlijk luchtdicht worden gebouwd. Ook warmere zomers maken je huis koelen actueler dan ooit.

De gezonde oplossing? Een ventilatiesysteem met energieterugwinning. Deze koelt 's zomers de binnenkomende lucht al af. Voeg je ook nog een koelsysteem toe aan de balansventilatie? Dan houd je het én lekker koel én bespaar je op energie. De airco of warmtepomp hoeft dan minder hard te draaien.

Ontdek ClimateSwitch

Elektrisch verwarmen

We willen goed voor de aarde zorgen. Dus dringen we fossiele brandstoffen steeds verder terug. Elektrisch is de norm.

Een elektrische radiator verwarmt de ruimte snel, energiezuinig én comfortabel. Elektrische radiatoren zijn de ideale aanvulling op vloerverwarming en de warmtepomp. Je maakt verwarmt je badkamer, slaapkamer of studeerkamer snel en comfortabel, zonder dat je het hele huis hoeft op te warmen.

Een elektrische radiator vraagt alleen om een stopcontact en is snel geïnstalleerd. En net als 'gewone' radiatoren zijn elektrische radiatoren er in allerlei modellen en kleuren. Zo kun je niet alleen energiezuinig verwarmen, maar ook móói.

Alles over elektrisch verwarmen

[Translate to Nederlands:] Zwarte elektrische radiator voor het elektrisch verwarmen van de badkamer.

Veelgestelde vragen

Over ventileren in de badkamer

Een gezonde luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en 60%. In de badkamer schiet dit percentage al snel omhoog. Vooral tijdens het douchen. Vochtige, warme lucht is het ideale klimaat voor huisstofmijt en schimmels. Hierdoor wordt je badkamer vies én ongezond. Daarom is het belangrijk om deze vochtige lucht zo snel mogelijk via afzuiging de badkamer uit te krijgen.

test

De meeste mensen verwarmen hun badkamer vlak voor ze er gebruik van maken. Bijvoorbeeld met een elektrische radiator. De lucht in de badkamer wordt door de radiator snel opgewarmd, maar ramen, spiegels, muren en tegels niet. Stijgt de luchtvochtigheid doordat er water verdampt tijdens het douchen? Dan veroorzaakt dit verschil in temperatuur een beslagen spiegel en condensatie op de muren. Condens in de badkamer is te vermijden door de badkamer ver voor het douchen te laten opwarmen. Een nadeel daarvan is onnodig energieverbruik. Een duurzamere oplossing is te zorgen voor extra afzuiging van lucht in de badkamer, dus door goed te ventileren tijdens het douchen. Dit kan met een ventilatiesysteem.

Je ventileert een badkamer optimaal met balansventilatie. Ter illustratie: Na een warme douche duurt het met balansventilatie zo’n 1,5 uur voor je badkamer weer vochtvrij is. Stel, je zet alleen een raam open, dan duurt dit zo’n 2,5 uur. 

Bij mechanische ventilatie wordt er lucht uit te woning ‘afgezogen’ via ventielen in het plafond of de muur. De buitenlucht komt de badkamer binnen via raamroosters of kieren. Een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning voert vocht dat in de lucht ronddwaalt direct af. Tegelijkertijd voert het systeem verse buitenlucht aan, zonder warmte te verliezen. Een energie-efficiënte oplossing voor ventilatie in de badkamer dus! 

De beslagen spiegels en ramen en het condens op de muren zal aanzienlijk sneller verdwijnen dan wanneer er geen ventilatiesysteem geïnstalleerd is. Dit geeft schimmels en huisstofmuit minders kans zich te verspreiden. 

Heb je geen ventilatiesysteem in je badkamer? Zet dan in ieder geval het raam en eventuele ventilatierooster open tijdens en na het douchen.

Er zijn verschillende ventilatiesystemen met hygro-sensoren. Deze ingebouwde vochtsensoren detecteren een verhoogde luchtvochtigheid. Vervolgens gaat de ventilator extra lucht afzuigen uit de badkamer. Voorbeelden van zulke ventilatiesystemen zijn de ComfoAir Q (met warmteterugwinning) en de ComfoFanS Hygro (mechanische ventilatie).

In de badkamer is de luchtvochtigheid hoog. Door het verdampen van water tijdens een warme douche, heb je al snel te veel vocht in deze ruimte. Wanneer je extra ventileert, wordt het vocht dat in de lucht aanwezig is, afgevoerd naar buiten. Dit gebeurt niet alleen met de lucht in de badkamer, maar in alle ruimtes van het huis. Tegelijkertijd komt er, met name in de winter, buitenlucht met een lage luchtvochtigheid binnen. 

Heb je last van droge ogen of gevoelige luchtwegen? Dan kun je te droge lucht in je woning voorkomen door vocht dat al in de woning aanwezig is, bijvoorbeeld door douchen, elders in huis te hergebruiken. Dit doe je met een ventilatiesysteem met enthalpiewisselaar. In een enthalpiewisselaar komen de twee luchtstromen (toevoer en afvoer) dicht langs elkaar. Daarbij blijven ze gescheiden door een dun membraan. Hierdoor wordt vocht wel overgedragen maar worden virusdeeltjes en geur apart gehouden. Zo houdt een WTW-systeem met enthalpiewisselaar de luchtvochtigheid in huis op peil. 

Een nog gezonder binnenklimaat? Samen gaan we verder!
Zehnder Service & Kennis
Meer weten over gebruik of onderhoud? Ga dan naar Kennis & Service. Hier vindt u documentatie en tutorials over uw Zehnder product.
Vragen? Hulp nodig?
Wilt u meer weten over Zehnder of heeft u vragen over andere onderwerpen of producten van Zehnder, neem dan contact op via telefoon of mail. We geven graag antwoord op al uw vragen.
Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om interventie

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+32 (0) 15 28 05 10
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.