Dakventilatoren, pijpventilatoren en kanaalventilatoren

Voor de gestapelde woningbouw, scholen en kleine toepassingen zoals een wijkcentrum, kerk, kinderdagverblijf of loods, zorgen de Zehnder dakventilatoren 24/7 voor gezonde binnenlucht. Door de diversiteit aan daken is iedere situatie anders. Het uitgebreide Zehnder assortiment biedt altijd een specifieke oplossing.
Via de selectietool dakventilatoren ontdekt u in slechts vier stappen de juiste ventilator voor uw project, inclusief de accessoires en regelingen. 

Dakventilatoren

Voor iedere situatie, op elk dak, heeft Zehnder een specifieke oplossing. De VDX dakventilator is ontworpen als energiezuinige vervanger van de VDA dakventilator. Uiteraard is hij ook zeer geschikt voor nieuwe situaties. Dankzij de uitgebreide mogelijkheden en voordelen van de MX en VPM dakventilatoren vindt u altijd de juiste match voor uw project.

Pijpventilatoren

Een pijpventilator is een kleine variant van een dakventilator. Pijpventilatoren zijn energiezuinig en stil. Ze passen perfect bij een situatie waarbij er minder capaciteit nodig is.

Veelgestelde vragen

Over dakventilatoren

Een dakventilator staat op het dak van een gebouw, bijvoorbeeld een woning of fabriekshal. Deze ventilator zorgt voor verse lucht in de ruimtes. Dit gebeurt met centraal geregelde mechanische ventilatie. De dakventilator zuigt vervuilde lucht via kanalen uit het gebouw. Verse lucht komt de ruimte binnen via roosters in gevels of ramen of via openstaande overheaddeuren.

Dakventilatoren hebben veel capaciteit en zijn daarmee geschikt voor het ventileren van grote gebouwen. Denk aan gestapelde woningbouw (flats, appartementencomplexen) en utiliteitsbouw als scholen, kantoorpanden en fabriekshallen. Ook worden dakventilatoren veel gebruikt voor wijkcentrums, multifunctionele gebouwen, kerken en sportaccommodaties.

Een pijpventilator is in functie gelijk aan een dakventilator, maar is een stuk kleiner. Daarom worden pijpventilatoren alleen gebruikt in situaties waarbij er minder capaciteit nodig is. Bijvoorbeeld om enkel een toiletgroep in een kantoorpand te ventileren.

Een dakventilator wint geen energie terug uit de lucht die wordt afgevoerd. Toch kiezen veel mensen voor een dakventilator in plaats van een WTW. De reden hiervoor is dat bij WTW extra kanalen nodig zijn voor de luchttoevoer. Bij nieuwbouw wordt hier rekening mee gehouden, maar bij renovatie in de bestaande bouw is dit vaak geen optie. Zo hebben veel gestapelde woningen uit de jaren ’60 en ’70 enkel natuurlijke ventilatie in de vorm van ramen, roosters en spleten. Vaak zijn de wc en keuken van de woningen aangesloten op één centraal gemetseld kanaal, een schacht. Een dakventilator kan gebruik maken van dit centrale kanaal om met mechanische ventilatie de woningen te ventileren. Hiermee is de dakventilator een relatief eenvoudig te implementeren oplossing voor onder andere woningbouwcorporaties om het binnenklimaat in de bestaande, gestapelde woningbouw te verbeteren.

 

Eén van de redenen om een dakventilator te vervangen is de energiebesparing die het kan opleveren. Bij oude ‘dubbeltoeren dakventilatoren’ was er vaak alleen de optie om de ventilator overdag op een hoge en ’s nachts op een lage stand te laten draaien. Tegenwoordig zijn dakventilatoren technisch veel beter te regelen. De stand waarop ze draaien is veel nauwkeuriger in te stellen, dit voorkomt dat er teveel geventileerd wordt. Ook hebben dakventilatoren als de Zehnder MX klokprogramma’s waarmee automatisch op vastgestelde tijden de juiste hoeveelheid lucht wordt geventileerd. Dit, in combinatie met de toepassing van energiezuinige gelijkstroommotoren kan een reductie aan vermogen tot wel 50% opleveren ten opzichte van gebruik van oude VDA dakventilatoren op draaistroom en wisselstroom.

Weet je nog niet exact welke dakventilator je nodig hebt, maak dan gebruik van de selectietool dakventilatoren. Welke dakventilator geschik is, is onder andere afhankelijk van de grootte van het te ventileren pand en hoeveel personen er gemiddeld in aanwezig zijn. Er moet een berekening worden gemaakt voor de hoeveel kuub lucht die per uur ververst moet worden. Dit gebeurt aan de hand van regels uit het Bouwbesluit. Vervolgens moet worden bepaald hoeveel weerstand er in de kanalen aanwezig is. Hoe groter de ruimte, hoe meer mensen aanwezig zijn en hoe meer weerstand in de kanalen, hoe meer capaciteit de dakventilator nodig heeft. Daarnaast moet de aansluitspanning bepaald worden. Bij fabriekshallen en andere bedrijfspanden is dit vaak krachtstroom (400V). Bij de woningbouw komt 230V vaker voor.

Is een dakventilator aan vervanging toe? Dan is het wenselijk om de nieuwe ventilator op de oude dakopstand te kunnen plaatsen. Daarbij moet de nieuwe dakventilator aansluiten op de huidige voetmaat een de huidige steekmaat (de vier bevestigingsplekken in de voet). Daarnaast moet rekening worden gehouden met hoe het huidige ventilatiesysteem wordt aangestuurd en wat er nodig is om het nieuwe systeem optimaal te bedienen. Staat er nu een oude VDA op het dak? GEbruik dan de handige omrekentool. Deze tool geeft advies welke moderne dakventilator je het best toepast en berekent meteen hoeveel energie je bespaart.

Woningbouwcorporaties kunnen een labelstap maken door het ventilatiesysteem in een gebouw te vervangen door drukgeregelde ventilatie. Dit is bijvoorbeeld mogelijk met de Zehnder MX. Een dakventilator met drukregeling maakt slim gebruik van onderdruk. Hierdoor kan het systeem op lage toeren draaien en wordt er alleen extra geventileerd op de plek waar dit nodig is. Zet bijvoorbeeld iemand een wasemkap aan bij het koken? Dan detecteert de dakventilator het drukverschil dat hierdoor ontstaat in de het kanaal. De dakventilator zal optoeren en die specifieke woning tijdelijk extra ventileren. Door deze slimme manier van vraaggestuurde ventilatie wordt het totale energieverbruik verminderd.

Ja, je kunt een dakventilator op een schuin dak plaatsen. Is de hellingshoek van het dak meer dan 55 graden? Dan is een op maat gemaakte dakopstand met de juiste hellingshoek nodig.

Ja, het wordt aangeraden dan ook de geluiddemper te vervangen. Na vele jaren gebruik vervuilt de geluiddemper. Hierdoor zal hij minder goed dempen. De vervanging van de dakventilator is daarom een goed moment om ook de demper te vervangen.

 

Een dakventilator plaats je op een dakopstand. Het is aan te raden om tussen de dakventilator en de dakopstand een geluiddemper te plaatsen.

In de dakopstand, de geluiddemper en de VDX en MX zit een kabeldoorvoer. Deze kan gebruikt worden om de kabel waterdicht van binnen naar buiten te krijgen.

Een nog gezonder binnenklimaat? Samen gaan we verder!
Zehnder Service & Kennis
Meer weten over gebruik of onderhoud? Ga dan naar Kennis & Service. Hier vindt u documentatie en tutorials over uw Zehnder product.
Vragen? Hulp nodig?
Wilt u meer weten over Zehnder of heeft u vragen over andere onderwerpen of producten van Zehnder, neem dan contact op via telefoon of mail. We geven graag antwoord op al uw vragen.
Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om interventie

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+32 (0) 15 28 05 10
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.