Ventileren doet u van droog naar nat

Woningen die vandaag gebouwd of grondig gerenoveerd worden, moeten aan strikte isolatienormen voldoen. Daarover laat de EPB-regelgeving van de Vlaamse overheid geen twijfel bestaan. Sinds 2021 is luchtdicht bouwen de norm voor nieuwbouw. Dat betekent dat ook ventilatie meer aandacht krijgt. Want wanneer de bouwschil luchtdicht is, kunt u niet anders dan gecontroleerd ventileren met mechanische ventilatie om het binnenklimaat voor de bewoners gezond, vochtvrij en comfortabel te houden.

De beste manier om lucht aan en af te voeren en dus doorheen élke ruimte van de woning te laten circuleren, hangt af van het gekozen type ventilatiesysteem. Kiest u voor ventilatie C, met zowel ventilatieroosters aan het raam of in de muur (natuurlijke toevoer) als een ventilatiebox voor mechanische luchtafvoer? Of liever meteen een systeem D, met een ventilatiebox die aan- en afvoer automatisch en continu regelt (balansventilatie)?

Welke ventilatie-installatie u ook kiest, de algemene regel luidt als volgt: de verse lucht moet de woning binnenkomen langs de droge ruimtes. Dat kan via subtiel in het interieur ingewerkte ventielen (ventilatiesysteem D zoals de ComfoAir PRO 300) of via een ventilatierooster in het raam (ventilatiesysteem C). Van daaruit kan de lucht dan via in het plafond ingewerkte kanalen verder stromen naar de natte ruimtes zoals de badkamer, keuken, wasplaats en het toilet om uiteindelijk te worden afgevoerd.

Ventilatiesysteem installeren onder het dak

Voor een efficiënte aan- en afvoer staat of hangt de ventilatie unit of centrale afzuiging daarbij best op de zolder of in een technische ruimte onder het dak. Dat geldt zowel voor de ventilatie van een huis als voor een ventilatiesysteem in een appartementsgebouw.

 

Meer advies nodig over de plaatsing van het ventilatiessysteem? Contacteer ons. Samen tekenen we het meest efficiënte ventilatiesysteem uit voor uw project.

Een nog gezonder binnenklimaat? Samen gaan we verder!
Zehnder Service & Kennis
Meer weten over gebruik of onderhoud? Ga dan naar Kennis & Service. Hier vindt u documentatie en tutorials over uw Zehnder product.
Vragen? Hulp nodig?
Wilt u meer weten over Zehnder of heeft u vragen over andere onderwerpen of producten van Zehnder, neem dan contact op via telefoon of mail. We geven graag antwoord op al uw vragen.
Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om interventie

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+32 (0) 15 28 05 10
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.