We extend the cycle

We moeten zuinig omgaan met de grondstoffen op onze planeet. De CO2-voetafdruk van de bouw moet substantieel omlaag. Daarom bewegen we bij Zehnder van lineair naar circulair in ons denken en doen, én in onze business. Meer bepaald: we verleggen onze focus van nieuw naar verlengen waarbij de levenscyclus van onze producten primeert. Dat doen we door grondstoffen, techniek en data slimmer in te zetten. Maar ook verlengen we onze reikwijdte: binnen én buiten Zehnder.

Duurzame organisatie

Succes begint bij een duurzame organisatie. Wij kiezen daarom voor een productieproces met zo min mogelijk afval. We scheiden de resterende afvalstroom terwijl efficiënt en elektrisch vervoer de norm is.

Duurzame producten

We ontwikkelen producten die energie-efficiënt functioneren. Deze zijn gemaakt van duurzame of gerecyclede materialen. Bovendien ontwerpen we ze aan de hand van circulaire criteria.

Duurzame relaties

Alleen gaat sneller, samen gaan we verder. Daarom werken we intensief samen met leveranciers, klanten, fabrikanten en andere partners. Zo maken we samen van duurzame ambities, een realiteit.

Duurzame business

Onze focus gaat van nieuw naar ‘next level’. Van waste naar waardevol. Dat betekent dat hergebruik en revisie het uitgangspunt zijn. Daar ontwikkelen we continu (nieuwe) technieken en services voor.

Duurzame optelsom

Refurbishing en repurposing. Hippe termen, maar van betekenis met impact. Ze zeggen hoe we kijken naar productontwikkeling. Door ze te koppelen aan slim datamanagement, gaan we stap voor stap naar een innovatief businessmodel. Eén die draait om circulariteit en waarin elk product zo lang mogelijk wordt gebruikt. Zo gaan we zuinig om met grondstoffen.

Goed voor de planeet, goed voor u

Dit is hoe wij onze productlevenscyclus verlengen

Recycling & refurbishing

Hergebruiken is de nieuwe standaard. Het betekent dat we stap voor stap de retourstroom van onze producten optimaliseren. Daarmee kunnen we onze oude producten nieuw leven inblazen; namelijk een upgrade geven, refurbishen en opnieuw inzetten, of het materiaal opnieuw gebruiken voor andere producten. Indien dit niet lukt, is duurzaam recyclen de oplossing.

Productontwerp

Wanneer we nieuwe producten ontwerpen, houden we circulaire ontwerpcriteria als uitgangspunt. Door op deze manier te ontwerpen betekent dat u in de toekomst alleen een onderdeel vervangt, in plaats van een heel product. Natuurlijk zijn we kritisch op materiaalkeuze en kiezen we voor gerecycled of biobased waar mogelijk.

Products as a service

Data brengt ons verder. Door onze systemen in de markt kunnen wij steeds beter inschatten of een product aan onderhoud of vervanging toe is. Door bewoners services zoals een onderhoudsabonnement aan te bieden, blijven onze producten langer optimaal werken én verlengen we de levensduur ervan. Aan het eind van de levensduur nemen we producten terug om zo de cirkel rond te maken.

Slim verbeteren

Soms is de basis nog goed en is alleen een upgrade nodig. Repurposing is dan de oplossing. Neem de veelvoorkomende ComfoFan Silent; daarvan klikt het oude motoronderdeel eenvoudig uit de behuizing en de nieuwe (zuinigere) Move Up erin. Ook de kanalen blijven onveranderd. Zo maken we slim gebruik van bestaande kwaliteit, zonder te verspillen.

Onze criteria voor productontwikkeling

Verspilling voorkomen

Hoe ontwerpen we producten waarvan onderdelen makkelijk vervangen kunnen worden?

 

De basis verbeteren

Welke bestaande producten kunnen we met een eenvoudige handeling een upgrade geven?

Bewust met grondstoffen

Welke gerecyclede materialen of biobased grondstoffen kunnen we gebruiken?

Van visie naar werkvloer

Een praktijkvoorbeeld: Een straat met 16 te renoveren woningen. Uitdaging: Iedere woning voorzien van een circulair wtw-ventilatiesysteem. Werkwijze: Samen met de installateur beoordeelden onze collega’s uit allerlei afdelingen welke onderdelen uit de oude wtw-units hergebruikt of refurbished konden worden. Ze werden heel slim aangevuld met ComfoAir ventilatoren uit een ander renovatieproject. Het resultaat? Alle 16 woningen zijn uitgerust met een 100% hergebruikt product, wat als nieuw is. Mét 100% garantie wat ook niet onbelangrijk is.

Coming up: materiaalpaspoort

Grondstoffen worden schaarser. Dit betekent dat, bij de aanschaf van een nieuw product, een minimale impact steeds belangrijker wordt. Daarom werken we op dit moment aan een materiaalpaspoort voor onze producten. We zoeken tot op ‘schroef-niveau’ uit welke impact ons product heeft op de omgeving. En dat is zeker niet makkelijk, want onze producten bestaan uit heel wat onderdelen. Wordt vervolgd!

Meer weten over onze stappen wereldwijd?

Een nog gezonder binnenklimaat? Samen gaan we verder!
Zehnder Service & Kennis
Meer weten over gebruik of onderhoud? Ga dan naar Kennis & Service. Hier vindt u documentatie en tutorials over uw Zehnder product.
Vragen? Hulp nodig?
Wilt u meer weten over Zehnder of heeft u vragen over andere onderwerpen of producten van Zehnder, neem dan contact op via telefoon of mail. We geven graag antwoord op al uw vragen.
Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om interventie

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+32 (0) 15 28 05 10
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.