Elk huis is anders. Welk ventilatiesysteem voor uw huis het best geschikt is, hangt af van een aantal zaken. De oppervlakte en indeling van uw woning bijvoorbeeld. En of u een nieuwe woning bouwt, dan wel renoveert. Bij nieuwbouw neemt u al makkelijker een ventilatiesysteem mee in het ontwerp. Gelukkig zijn er ook diverse soorten ventilatiesystemen geschikt voor renovatie. De soorten ventilatiesystemen die in België het meest voorkomen, zijn systeem C en systeem D. Maar laten we beginnen bij A!
Ventilatiesysteem A is het meest basic type ventilatiesysteem. Verse lucht komt binnen via roosters, ramen en deuren en gaat ook zo naar buiten. Het is goedkoop, maar een nadeel is dat u het niet kunt regelen. Is het koud met een harde wind? Dan zet u al snel alles dicht... en dat is ongezond. U moet er bovendien ook telkens aan denken om alles ook weer open te zetten. Ventilatie type A zien we vooral bij oudere huizen.
Ventilatiesysteem B is een combinatie van natuurlijke en mechanische ventilatie. De verse lucht komt de woning binnen via ventilatoren en de vuile lucht gaat op een natuurlijke manier weer naar buiten. Natuurlijk is de ventilatie zo beter regelbaar dan met een ventilatiesysteem A. Het nadeel is wel dat u warmte verliest. Ventilatie type B komt eigenlijk niet of nauwelijks meer voor in België.
Ventilatiesysteem C is een combinatie van natuurlijke en mechanische ventilatie. De verse buitenlucht komt op een natuurlijke manier uw woning binnen. Via roosters boven de ramen in de woonkamer en slaapkamers bijvoorbeeld. Een ventilator in de keuken, badkamer, berging of het toilet voert de vervuilde, vochtige lucht weer af. Dat kan handmatig of automatisch, op basis van
Ventilatiesysteem D heeft als voordeel dat de toevoer én afvoer van lucht volledig mechanisch verloopt. Dit type ventilatiesysteem voert steeds evenveel verse lucht aan, als vervuilde lucht af. Daarom heet ventilatiesysteem D ook wel 'balansventilatie'. Een groot voordeel van ventilatie type D is warmteterugwinning. Bij warmteterugwinning zorgt de ventilatie-unit ervoor dat de warmte van de afvoerlucht wordt overgedragen op de binnenkomende lucht. Daardoor is het al voorverwarmd. Comfortabel én het zorgt voor een flinke energiebesparing. Ventilatiesysteem D past het beste bij BENG-eisen.
Zoekt u een geschikt ventilatiesyteem? Dan is het goed om te weten dat de ventilatiesystemen een nieuwe benaming krijgen. De reden is dat er steeds meer soorten, en types bij komen. Het nieuwe systeem maakt dit alles overzichtelijker. De namen zullen nog wel een tijdje naast elkaar worden gebruikt.
Soort ventilatiesysteem | Wat doet het? |
---|---|
Ventilatiesyteem A | De toevoer en afvoer gaat volledig natuurlijk met ramen, roosters en deuren. |
Ventilatiesyteem B | De toevoer is mechanisch geregeld. De afvoer is natuurlijk met ramen, roosters en deuren. |
Ventilatiesyteem C | De toevoer gaat natuurlijk via ramen, roosters en deuren. De afvoer is mechanisch geregeld via de natte ruimtes (VST3) of de natte ruimtes én leefruimtes (VST4). |
Ventilatiesyteem D | De toevoer is mechanisch geregeld in de verblijfruimtes (VST5) of in de centrale ruimtes (VST6). De afvoer is mechanisch in de natte ruimtes. |
Algemeen verzoek
Naar contactformulierVentilatieberekening aanvragen
Naar contactformulierVerzoek om interventie
Naar contactformulier