Welk verwarmingssysteem moet u kiezen?

Nog heel wat huizen in België gebruiken nog aardgas voor warm water, verwarming en om te koken. Vanuit de klimaatdoelstellingen wil de overheid dat in 2050 alle huizen klimaatneutraal zijn. Als u gaat verbouwen of renoveren roept dat een heleboel vragen op. Hoe krijgen we ons huis dan nog warm?  

Het opweksysteem

Het opweksysteem is als het ware de basis waarmee het huis verwarmd wordt. Normaal gebruikt u hier de gas- of centrale verwarmingsketel, maar als u uw huis gaat verbouwen of renoveren en 'van het gas af' gaat, gebruikt u hiervoor iets anders. Bijvoorbeeld een (hybride) warmtepomp. En die werkt heel goed samen met duurzame oplossingen zoals koken op inductie en verwarmen met vloerverwarming en elektrische radiatoren. 

Het afgiftesysteem

Het warmte afgiftesysteem zijn de radiatoren en/of de vloerverwarming. Bij vloerverwarming kunt u kiezen voor grofweg twee systemen; een elektrisch (droog) systeem of een watergedragen (nat) systeem. Bij de laatste zitten er buizen in de grond waar warm water doorheen loopt. De vloer wordt lekker warm waardoor ook de kamer op een hogere temperatuur komt. Vloerverwarming is een duurzame manier van verwarmen. Nadeel is dat het vrij lang duurt voordat uw kamer echt goed op temperatuur is en vloerverwarming hebt u vaak alleen beneden in huis. 

Welk verwarmingssysteem kiest u best?

In deze video laat Niels u de mogelijkheden zien om een woning die van het gas af is op een energiezuinige manier te verwarmen. Goed om te weten wat de opties zijn bij het (ver)bouwen of renoveren van uw huis.  

Lage temperatuur verwarming (LTV)

In een 'normaal' verwarmingssysteem is de temperatuur 70 tot 90 graden. Bij een goed geïsoleerd huis kunt u ook kiezen voor lage temperatuur verwarming (LTV). Het water wordt dan niet warmer dan 55 graden. Dit scheelt dus flink, ook in de energiekosten. Vloerverwarming is een voorbeeld van LTV. Bij een LTV-systeem moeten speciale LTV-radiatoren gebruikt worden. Deze worden ook minder warm. Het betekent niet dat uw kamer minder warm wordt. Het duurt wel wat langer voordat de kamer is opgewarmd, net als bij vloerverwarming. 

Als u een ruimte in korte tijd wil opwarmen, bijvoorbeeld een badkamer, is het slim om de LTV te combineren met een elektrische radiator.

Elektrisch verwarmen

Bij elektrisch verwarmen maakt u ook gebruik van radiatoren, maar dan op stroom. Dit wordt een Plug-in radiator genoemd. U hoeft de radiator alleen maar aan te zetten en binnen een paar seconden begint hij al met verwarmen. De ruimte komt snel op temperatuur en dat is heel fijn voor bijvoorbeeld de slaapkamers, badkamer, studeerkamer of babykamer. Elektrisch verwarmen is duurzaam en goedkoop omdat u de radiatoren aleen aanzet wanneer u de warmte nodig hebt. Zeker in combinatie met zonnepanelen bespaart u flink op uw energiekosten.  

Elektrisch verwarmen met een plug-in radiator

children's room, nursery, child's room, under window, wall mounting
Een nog gezonder binnenklimaat? Samen gaan we verder!
Zehnder Service & Kennis
Meer weten over gebruik of onderhoud? Ga dan naar Kennis & Service. Hier vindt u documentatie en tutorials over uw Zehnder product.
Vragen? Hulp nodig?
Wilt u meer weten over Zehnder of heeft u vragen over andere onderwerpen of producten van Zehnder, neem dan contact op via telefoon of mail. We geven graag antwoord op al uw vragen.
Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om interventie

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+32 (0) 15 28 05 10
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.