Van natuurlijke naar mechanische ventilatie

In de woningen van onze ouders en grootouders was er van een ventilatiesysteem helemaal geen sprake. Of toch? Verluchten verliep op een ‘natuurlijke’ manier. Ramen en deuren werden opengezet en de lucht kon vrij circuleren via spleten en kieren. De huizen waren nu eenmaal nauwelijks geïsoleerd. Voor de verluchting van de badkamer of andere (vochtige) ruimtes was dat beslist geen ideale situatie. Gelukkig is daar de laatste jaren veel verandering in gekomen.

Door de strengere energieregels die de overheid oplegt, worden woningen vandaag beter geïsoleerd dan ooit. Luchtdicht bouwen wordt vanaf 2021 zelfs de norm. Mechanisch ventileren is hierdoor onoverkomelijk. In nieuwe gebouwen en grondige renovaties is het standaard praktijk geworden. Maar welk ventilatiesysteem is nu het meest aangewezen om het E-peil van de woning gevoelig te verlagen (en energie te besparen)?

De evolutie naar luchtdicht bouwen geeft ventilatiesysteem D een streepje voor. Want terwijl bij ventilatiesysteem C de verse lucht nog op natuurlijke wijze wordt aangevoerd via ventilatieroosters in het raam of de muur, en mechanisch afgevoerd wordt met behulp van een ventilatiebox, verloopt bij systeem D het hele ventilatieproces volledig gecontroleerd en mechanisch. Het werkt daarmee een stuk energie-efficiënter en houdt het binnenklimaat perfect in balans.

Systeem D of balansventilatie

Wie luchtdicht bouwt – en aan de energieprestatienormen van 2021 wil voldoen – investeert dus best nu al in systeem D. De prijs van een ventilatiesysteem D ligt dan misschien wel wat hoger omdat er twee ventilatoren nodig zijn voor de mechanische aanvoer en afvoer van de lucht. Maar juist daardoor gaat ventileren veel efficiënter en zal, alles bij elkaar opgeteld, de energierekening voordeliger uitvallen. We komen daar straks nog op terug. Laten we eerst de werking van ventilatiesysteem in detail bekijken.

Het basisprincipe van systeem D is hetzelfde als elk ander ventilatiesysteem: verse lucht wordt aangevoerd in de ‘droge’ leefruimtes (woonkamer, slaapkamer, bureau,…) en vochtige lucht wordt afgevoerd langs de ‘vochtige’ ruimtes (keuken, badkamer, wasplaats en wc). Bij ventilatiesysteem D verloopt die aan- en afvoer volledig mechanisch door twee ventilatoren in de ventilatie-unit. Die houden elkaar in balans. Het debiet wordt daarbij automatisch en constant geregeld in functie van de oppervlakte van de verschillende ruimtes en de gewenste comforttemperatuur en energieprestaties. Vandaar dat dit systeem ook wel balansventilatie wordt genoemd.

Bij systeem D zitten er dus geen luchtroosters in muren of ramen zoals bij ventilatiesysteem C. De verse buitenlucht wordt buiten aangezogen via ventielen op het dak of in de muur. De ventilatie in huis wordt geregeld via een netwerk van ventilatiekanalen en ventilatoren. De doorvoer gebeurt ook onder de binnendeuren (vandaar dat er een spleet van 1 cm moet worden voorzien). Alle luchtroosters en ventielen om de gebruikte binnenlucht in de natte ruimtes af te voeren worden daarbij zo subtiel en zo onopvallend mogelijk in het interieur ingewerkt. Er zijn tegenwoordig voldoende esthetische oplossingen beschikbaar.

Warmtewisselaar ventilatie

Systeem D is het meest gezonde, comfortabele en energiezuinige ventilatiesysteem. Maar het zorgt niet alleen voor een optimale, tochtvrije zuurstoftoevoer (tochtvrij) en houdt de ruimtes vocht- en schimmelvrij. Dankzij de integratie van een wtw unit (ventilatie met warmteterugwinning) helpt deze centrale ventilatie ook het energieverbuik in balans te houden. Een warmtewisselaar warmt de inkomende lucht op met de uitgaande lucht, wat in de winter heel wat energie kan besparen. Een voorbeeld maakt veel duidelijk.

Voorbeeld:
Stel dat je een ventilatiesysteem D in een woning plaatst en voorziet van een wtw installatie. In de winter trekt de ventilatie unit op zolder koude buitenlucht van 10°C naar binnen. De warmtewisselaar in de ventilatie unit verwarmt de lucht door de warmte uit de afgevoerde lucht terug te winnen en er de toegevoerde lucht mee van 10 naar 21°C te verhogen. Vervolgens gaat de warmte via kanalen en luchtroosters naar de verschillende ruimtes.

In de zomer gebeurt het tegenovergestelde. Dan wordt de koude in de binnenlucht gebruikt om de aangezogen warmere lucht van buiten te koelen en vervolgens door de woning te voeren.

Dankzij zo’n wtw installatie hoeft de verwarming of de airco dus niet zo hard te draaien waardoor het totale energieverbruik van de woning uiteindelijk lager zal uitvallen.

Gezond & gemakkelijk ventilatiesysteem

Ventileren houdt de lucht gezond. Een goed ventilatiesysteem garandeert een goede luchtkwaliteit in de woning. Om die luchtkwaliteit nog te verbeteren, kan systeem D worden voorzien van fijnfilters. Die filteren pollen en fijnstof uit de aangevoerde lucht. Ideaal voor mensen die last hebben van allergieën.

Tot slot nog dit: net zoals een ventilatiesysteem C is de ventilatiebox en het centraal afzuigsysteem van systeem D eenvoudig te installeren en te onderhouden. De bediening is dankzij de display met intuïtief scherm altijd gebruiksvriendelijk. In het Zehnder assortiment zijn er bovendien verschillende oplossingen beschikbaar, in functie van toepassingsgebied (residentieel, niet-residentieel,…), budget en de gewenste energieprestaties. Zo biedt de Zehnder ComfoAir PRO 300 een kwalitatief en prijsbewuste oplossing voor kleine tot middelgrote wooneenheden.

Voordelig en duurzaam ventileren? Laat u adviseren!
Ventileren stelt u voor een pak uitdagingen. Hoe verzoent u een hoge kwaliteit met een lage prijs? Hoe komt u tegemoet aan de strenge EPB-normen en garandeert u dat het E-peil op niveau blijft?
Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om interventie

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+32 (0) 15 28 05 10
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.