Ecodesign en labeling

Ecodesign is een Europese richtlijn die minimumeisen stelt aan energieprestaties van producten. Voor producten waar de consument mee in aanraking komt bestaat er ook de plicht om een energielabel te publiceren. Energielabels (of productlabels) geven inzicht in de energieprestatie van een product. Energielabels treft u onder andere ook aan op wasmachines, koelkasten, tv’s en verlichting. 

  Ook voor ventilatieproducten die bestemd zijn voor de woningbouw is vanaf 1 januari 2016 een energielabel verplicht. Deze labels bevatten specifieke informatie met betrekking tot energie en geluid van het ventilatieproduct. De energieprestatie wordt uitgedrukt in A+ tot en met G. De Ecodesign eisen en de labelingsmethodiek worden per januari 2018 verder aangescherpt.

  • Vanaf januari 2016 geldt een energielabel voor alle woonhuisventilatoren
  • De richtlijnen worden per januari 2018 verder aangescherpt
  • Zehnder ventilatieproducten voldoen al aan de standaarden voor 2018.

  Welke specifieke informatie treft u aan op de labels?

  Labels voor ventilatie-units vermelden de fabrikant, het type product, de specifieke aspecten voor ventilatie, bijvoorbeeld of het een ventilator is op basis van 1 of 2 luchtstromen (afhankelijk van type C of D ventilatie), het geluidsniveau en maximaal debiet. De energieklasse wordt weergegeven op basis van het jaarlijks energiegebruik en wordt aangeduid in de zogenaamde “Specific Energy Consumption” (SEC).

  1. Naam fabrikant
  2. Type product
  3. Energieklasse
  4. Maximaal debiet
  5. Geluidsniveau

  Het Energielabel geeft niet alleen informatie over de energieprestatie maar geeft u ook informatie over de maximaal te verplaatsen luchthoeveelheid en het geluidsniveau. Het geluid wordt bepaald bij een luchthoeveelheid gelijk aan 70% van de maximale luchthoeveelheid. Het kan voorkomen dat de vermelde maximale luchthoeveelheid flink hoger is dan de door Zehnder aanbevolen maximum luchthoeveelheid. Het vermelde geluidsniveau is in een dergelijk geval navenant hoog.

  Zehnder ventilatie oplossingen met A label of meer

    Label bij manuele bediening Label bij kloksturing Label bij centrale vraagsturing (obv 1 sensor) Label bij lokale vraagsturing (obv >1 sensor)
  Zehnder ComfoAir Q 350 Quality/Premium A A A+ A+
  Zehnder ComfoAir Q 350 ERV A A A A+
  Zehnder ComfoAir Q 450 Quality/Premium A A A A+
  Zehnder ComfoAir Q 450 ERV A A A A+
  Zehnder ComfoAir Q 600 Quality/Premium A A A A+
  Zehnder ComfoAir Q 600 ERV B B A A
  Zehnder ComfoAir Compact WM A A A A+
  Zehnder ComfoAir Compact CM A A A A+
  Zehnder ComfoD 250 A A A A+
  Zehnder ComfoD 250 + Enthalpiewisselaar B B A A
  Zehnder ComfoD 300 A A A A+
  Zehnder ComfoD 350 A A A A+
  Zehnder ComfoD 350 + Enthalpiewisselaar A A A A
  Zehnder CMF 14 E - - -
  Zehnder CMF 14T E - - -
  Zehnder ComfoFan S (R) 425 E E E B
  Zehnder ComfoFan S R 275 E E E B
  Zehnder HygroFan Basic E E E B
  KPM E - - -
  KPMe E - - -
  RPM E - - -
  RPMe E - - -
  VPM E - - -
  VPMe E - - -

  Uiteraard voldoen alle Zehnder producten aan de Europese eisen opgenomen in Ecodesign. Zelfs al aan de eisen die gelden vanaf 2018. Zehnder balansventilatie- units bevatten minimaal A of A+ label. Met de toevoeging van sensoren bent u zeker van een A+ label. Voor de afvoersystemen zonder warmteterugwinning varieert het label, afhankelijk van het aantal sensoren, tussen B en E.

  Wat betekent dit voor u als professional?

  Als professional wilt u op een gedegen wijze met uw klanten en opdrachtgevers omgaan. Dit betekent dat u hen van de juist informatie wilt voorzien en de juiste adviezen geeft. Aan de hand van het label kunt u uw klanten en opdrachtgevers laten zien welke productcombinatie het hoogste rendement oplevert. Wat is het effect van sensoren en de voordelen van warmteterugwinning?

  Als installateur bent u verantwoordelijk voor het labelen van installaties. Bij het uitbrengen van een offerte aan een klant dient u aan te geven welk energielabel de unit  heeft. Bij oplevering dient u vervolgens het verstrekte energielabel zichtbaar op de ventilatie-unit te bevestigen. Belangrijk voor u is dat de richtlijn van de Europese Unie voorschrijft dat u uw klanten wijst op energieverbruik van ventilatie-units. Natuurlijk ondersteunen wij als Zehnder u daar waar nodig is. Vanaf januari 2016 worden al onze ventilatie-units met de juiste energielabels geleverd, inclusief alle documentatie die de aangewezen klassen van de energieprestaties onderbouwen. Heeft u vragen over energieprestaties of de betekenis van het label? Neemt u dan gerust contact met ons op of bekijk onze website www.zehnder.be

  Een nog gezonder binnenklimaat? Samen gaan we verder!
  Zehnder Service & Kennis
  Meer weten over gebruik of onderhoud? Ga dan naar Kennis & Service. Hier vindt u documentatie en tutorials over uw Zehnder product.
  Vragen? Hulp nodig?
  Wilt u meer weten over Zehnder of heeft u vragen over andere onderwerpen of producten van Zehnder, neem dan contact op via telefoon of mail. We geven graag antwoord op al uw vragen.
  Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

  Algemeen verzoek

  Naar contactformulier

  Ventilatieberekening aanvragen

  Naar contactformulier

  Verzoek om interventie

  Naar contactformulier
  Nog vragen? Bel ons gerust.

  Algemeen verzoek

  +32 (0) 15 28 05 10
  MyZehnder-portaal

  Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.