Ventilatiesysteem A, B, C of D

Elke woning is verschillend en stelt andere eisen aan het ventilatiesysteem. De oppervlakte en indeling van het gebouw zijn daarbij belangrijke factoren om rekening mee te houden. Bovendien is er een groot verschil tussen nieuwbouw en bestaande huizen. De twee meest gebruikte ventilatiesystemen zijn Systeem C en Systeem D. Maar er is ook nog A en B.

 • Ventilatie A of een 100% natuurlijke klimatisatie zorgt voor een natuurlijke toevoer én een natuurlijke afvoer van de lucht in de woning via ventilatieroosters.
 • Ventilatie B regelt de toevoer van de lucht mechanisch via een ventilatiebox. De afvoer gebeurt natuurlijk, langs luchtroosters in ramen en deuren.
 • Ventilatie C trekt buitenlucht aan via ventilatieroosters in de ramen (op natuurlijke wijze), maar beschikt over een mechanische afzuiging.
 • Ventilatie D of balansventilatie is volledig mechanische ventilatie. Zowel de aanvoer van verse lucht als de afvoer van de binnenlucht verloopt mechanisch via een ventilatiebox met twee ventilatoren.

Balansventilatie met WTW: de beste keuze?

 • In nieuwbouw of bij grondige renovatie zijn ventilatiesysteem C en, de laatste jaren, vooral systeem D (balansventilatie) het vaakst gebruikt. Deze mechanische systemen laten dan ook toe de woning gecontroleerd en energie-efficiënt te ventileren. Een vergelijking.

   

  Bij systeem C wordt de verse lucht nog natuurlijk aangevoerd via raamroosters in de leefruimtes en slaapkamers. De vervuilde, vochtige lucht wordt met een ventilator afgezogen in de vochtige ruimtes zoals de keuken, badkamer, berging en toiletten. De voordelen?

  • De luchtcirculatie is eenvoudig te regelen met een standenschakelaar
  • De (stille) ventilatie verloopt vraaggestuurd via sensoren
  • De ventilatiebox is compact en neemt weinig plaats in
  • Ideaal voor renovatie

  Bij balansventilatie of systeem D zijn de luchtstromen volledig mechanisch gestuurd en wordt er continu evenveel verse lucht aangevoerd als vervuilde lucht afgevoerd. Je zou dan denken: daarvoor heb je een mechanische ventilatiebox met 2 ventilatoren nodig en dat verbruikt meer energie… Dankzij een slim systeem van warmterecuperatie win je dat echter zo terug!

  De meerwaarde van systeem D schuilt in de warmterecuperatie. Via de ingebouwde warmtewisselaar wordt de warmte-energie van de afvoerlucht uit de natte ruimtes gerecupereerd en overgedragen op de verse aanvoerlucht naar de droge ruimtes. De voorverwarmde aanvoerlucht zorgt voor een comfortabel binnenklimaat en een flinke besparing op de energiefactuur. En systeem D heeft nog meer voordelen:

  • Continue aanvoer van verse lucht
  • Continue afvoer van vervuilde lucht
  • Filters houden de lucht schoon
  • Warmte uit de afvoerlucht wordt overgedragen op de aanvoerlucht (WTW)
  • De warmterecuperatie voorkomt warmteverliezen en garandeert en lage energiefactuur

Ventilatiesysteem installeren en onderhouden

Een systeem C of D installeren vraagt wel de nodige extra aandacht. Er dient immers een heel netwerk van luchtkanalen te worden aangelegd om de lucht door de verschillende ruimtes te voeren. Het onderhoud van het ventilatiesysteem blijft echter doorgaans beperkt. Zo vraagt de ComfoAir PRO 300 slechts een beperkt onderhoud (lees ook ‘Zo onderhoud je een ventilatiesysteem’).

  Voordelig en duurzaam ventileren? Laat u adviseren!
  Ventileren stelt u voor een pak uitdagingen. Hoe verzoent u een hoge kwaliteit met een lage prijs? Hoe komt u tegemoet aan de strenge EPB-normen en garandeert u dat het E-peil op niveau blijft?
  Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

  Algemeen verzoek

  Naar contactformulier

  Ventilatieberekening aanvragen

  Naar contactformulier

  Verzoek om interventie

  Naar contactformulier
  Nog vragen? Bel ons gerust.

  Algemeen verzoek

  +32 (0) 15 28 05 10
  MyZehnder-portaal

  Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.