Welke ventilatiesystemen zijn er?

Welk ventilatiesysteem kiest u in een appartementsgebouw of in een woning? En wat is de beste keuze bij nieuwbouw en wat werkt juist goed bij renovatie? Ga je voor een ventilatiesysteem A, B, C of D? Vooral in nieuwbouwprojecten en grondige verbouwingsprojecten krijgt een balansventilatiesysteem (of ventilatiesysteem D) vandaag de dag de voorkeur. We leggen u graag uit waarom.

Van natuurlijke naar mechanische ventilatie

In de woningen van onze ouders en grootouders was er van een ventilatiesysteem helemaal geen sprake. Of toch? Ventilatie verliep op een ‘natuurlijke’ manier: Ramen en deuren werden opengezet en de lucht kon vrij circuleren via spleten en kieren. De huizen waren destijds nu eenmaal nauwelijks geïsoleerd. Voor de ventilatie van de badkamer of andere (vochtige) ruimtes was dat beslist geen ideale situatie. Gelukkig is daar in de loop der jaren veel verandering in gekomen.

Door de strengere wet- en regelgeving rondom ventilatie voor nieuw- en verbouwprojecten, worden woningen vandaag de dag beter geïsoleerd dan ooit. Luchtdicht bouwen is sinds 2021 zelfs de norm. Mechanisch ventileren is hierdoor onoverkomelijk. In nieuwe gebouwen en grondige renovaties is het inmiddels zelfs de nieuwe standaard geworden. Maar welk ventilatiesysteem is nu het meest geschikt om optimaal te ventileren én energie te besparen?

Systeem D of balansventilatie

De evolutie naar luchtdicht bouwen geeft ventilatiesysteem D een streepje voor. Want terwijl bij ventilatiesysteem C de verse lucht nog op natuurlijke wijze wordt aangevoerd via ventilatieroosters in het raam of de muur, en mechanisch afgevoerd wordt met behulp van een ventilatiebox, verloopt bij systeem D het hele ventilatieproces volledig gecontroleerd en mechanisch. Het werkt daarmee een stuk energie-efficiënter en houdt het binnenklimaat perfect in balans.

Wie luchtdicht bouwt – en aan de meest recente energieprestatienormen wil voldoen – doet er goed aan om in balansventilatie te investeren. De prijs van een ventilatiesysteem D ligt dan misschien wel wat hoger omdat er twee ventilatoren nodig zijn voor de mechanische aanvoer en afvoer van de lucht, maar juist daardoor gaat ventileren veel efficiënter en zal de energierekening voordeliger uitvallen. 

Hoe werkt balansventilatie

Het basisprincipe van balansventilatie is hetzelfde als elk ander ventilatiesysteem: verse lucht wordt aangevoerd in de ‘droge’ leefruimtes zoals de woonkamer, slaapkamer en het kantoor. Daarnaast wordt de vochtige lucht wordt afgevoerd langs de ‘vochtige’ ruimtes zoals de keuken, badkamer en het toilet. Bij een ventilatiesysteem D verloopt die aan- en afvoer volledig mechanisch door twee ventilatoren in de ventilatie-unit. Die houden elkaar in balans. Het debiet wordt daarbij automatisch en constant geregeld in functie van de oppervlakte van de verschillende ruimtes en de gewenste comforttemperatuur en energieprestaties. Vandaar dat dit systeem ook wel balansventilatie (en ventilatiesysteem D) wordt genoemd.

 

Bij systeem D zitten er geen luchtroosters in muren of ramen zoals bij ventilatiesysteem C. De verse buitenlucht wordt buiten aangezogen via ventielen op het dak of in de muur. De ventilatie in huis wordt vervolgens geregeld via een netwerk van ventilatiekanalen en ventilatoren. Alle luchtroosters en ventielen (om de gebruikte binnenlucht in de natte ruimtes af te voeren) worden daarbij zo subtiel en zo onopvallend mogelijk in het interieur ingewerkt. Er zijn tegenwoordig talloze esthetische oplossingen beschikbaar, waardoor deze roosters en ventielen niet hoeven op te vallen. 

Voorbeeld:

Stel dat u een balansventilatiesysteem in een woning plaatst, dan trekt de ventilatie-unit op zolder in de winter koude buitenlucht van 10°C naar binnen. De warmtewisselaar in de ventilatie-unit verwarmt de lucht door de warmte uit de afgevoerde lucht terug te winnen en daarmee de toegevoerde lucht van 10 naar 21°C te verwarmen. Vervolgens gaat de warmte via kanalen en luchtroosters naar de verschillende ruimtes. In de zomer gebeurt het tegenovergestelde. Dan wordt de kou in de binnenlucht gebruikt om de aangezogen warmere lucht van buiten te koelen en vervolgens door de woning te voeren. Dankzij het installeren van een ventilatiesysteem D hoeft de verwarming of de airco niet of minder hard te draaien waardoor het totale energieverbruik van de woning uiteindelijk lager zal uitvallen.

Warmtewisselaar ventilatie

Ventilatie middels balansventilatie is het meest gezonde, comfortabele en energiezuinige ventilatiesysteem. Maar het zorgt niet alleen voor een optimale, tochtvrije zuurstoftoevoer die de ruimtes vocht- en schimmelvrij houdt: Dankzij de integratie van een ventilatiesysteem D helpt deze centrale ventilatie namelijk ook om het energieverbuik in balans te houden. Een warmtewisselaar warmt de inkomende lucht op met de uitgaande lucht. Dit gebeurt door twee luchtstromen dicht langs elkaar te laten stromen, zonder ze te mengen. Bij balansventilatie gebeurt dit met behulp van een warmtewisselaar waarbij de luchttoevoer en -afvoer gescheiden zijn door een dun membraan.

Balansventilatiesystemen en filters

Ventileren houdt de lucht gezond. Een goed ventilatiesysteem garandeert een goede luchtkwaliteit in de woning. Om die luchtkwaliteit verder te verbeteren, kan je ventilatie-unit worden voorzien van speciale fijnstof-filters. Die filteren pollen en fijnstof uit de aangevoerde lucht. Ideaal voor mensen die last hebben van allergieën.

Duik in de wereld van filters

ComfoAir Q600 ST, ComfoPipe Compact, milieu, bicycle, cellar, ComfoFond Q L, installer, plumber

De voordelen van balansventilatie op een rijtje

Ventilatiesystemen met warmteterugwinning bieden veel voordelen. Zo zorgt het ervoor zorgt dat je je huis ventileert met frisse buitenlucht, zonder dat daarbij de binnentemperatuur verandert. Door te ventileren met warmteterugwinning kan maar liefst 95% van de warmte of kou uit de afvoerlucht worden teruggegeven aan de toevoerlucht. Daarnaast bespaar je met een ventilatie-unit met balansventilatie flink op je energiekosten én voldoe je sneller aan wettelijke bepalingen rondom duurzaamheid. Bovendien zorgt balansventilatie voor meer wooncomfort en is het goed voor je gezondheid.

Ontdek wat balansventilatie voor u kan betekenen

Tot slot nog dit: net zoals een ventilatiesysteem C is de mechanische ventilatiebox en het centraal afzuigsysteem van systeem D eenvoudig te installeren en te onderhouden. De bediening is dankzij de display met intuïtief scherm altijd gebruiksvriendelijk. In het Zehnder assortiment zijn er bovendien verschillende oplossingen beschikbaar, in functie van toepassingsgebied, budget en de gewenste energieprestaties. Zo biedt de Zehnder ComfoAir PRO 300 een kwalitatief en prijsbewuste oplossing voor kleine tot middelgrote wooneenheden.

Ontdek alle Zehnder oplossingen voor balansventilatie

Een nog gezonder binnenklimaat? Samen gaan we verder!
Zehnder Service & Kennis
Meer weten over gebruik of onderhoud? Ga dan naar Kennis & Service. Hier vindt u documentatie en tutorials over uw Zehnder product.
Vragen? Hulp nodig?
Wilt u meer weten over Zehnder of heeft u vragen over andere onderwerpen of producten van Zehnder, neem dan contact op via telefoon of mail. We geven graag antwoord op al uw vragen.
Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om interventie

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+32 (0) 15 28 05 10
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.