Hoe installeert u balansventilatie in uw woning?

Wilt u een optimale, tochtvrije zuurstoftoevoer in uw woning? Dan kunt u tegenwoordig niet om een ventilatiesysteem heen. Bij nieuwbouw en grote energetische renovaties is het simpelweg verplicht om ventilatie te installeren. Met name balansventilatie wint met rasse schreden terrein. DAt heeft alles te maken met de steeds strengere EPB-normen (tegen 2021 moeten alle nieuwe woningen energieneutraal zijn). Maar balansventilatie aanleggen... Hoe begint u daaraan?

Balansventilatie: wat is dat juist?

Balansventilatie' is een andere naam voor systeem D. In tegenstelling tot bijvoorbeeld ventilatiesysteem C, regelt zo'n ventilatiesysteem D de aan- en afvoer van lucht in uw woning volledig mechanisch. Gedaan met ventilatieroosters in het raam voor bijvoorbeeld een natuurlijke ventilatie van de badkamer. Ook luchtrooster in de keukenmuur zijn hiermee verleden tijd. Met systeem D is de mechanische ventilatiebox voorzien van twee ventilatoren. De ene zorgt voor de aanvoer van verse buitenlucht via de droge ruimtes van de woning (woonkamer, slaapkamer,…). De andere ventilator voert de vochtige lucht af langs de natte ruimtes (badkamer, keuken, wc,...). Alles gebeurt automatisch, in functie van de oppervlakte van de woning en het gewenste comfortniveau.

Balansventilatie heeft vaak ook de voorkeur omdat het de energieprestaties van de woning verbetert en de klimatisatie een stuk efficiënter regelt. Vooral wanneer u een exemplaar met warmteterugwinning installeert. WTW, of warmtewisselaar ventilatie, haalt de warmte uit de afgevoerde binnenlucht om de koelere aangevoerde buitenlucht op te warmen. Daarmee spaart u op koudere dagen verwarmingskosten uit. In de zomer werkt zo'n wtw systeem ook omgekeerd: dan koelt het de aangevoerde verse lucht met de uitgaande binnenlucht. De airco moet in dat geval niet op volle kracht draaien. Alweer een besparing.

Nog een voordeel van systeem D of balansventilatie? Je kan er fijnfilters  in aanbrengen om de lucht te zuiveren van pollen, fijnstof en vervuilde lucht. Interessant voor mensen die last hebben van een allergie.

Er is één belangrijke kanttekening: uw woning moet voldoende geïsoleerd zijn, anders haalt balansventilatie nooit zijn volle rendement.

Balansventilatie aanleggen doet u zo

Wilt u zelf een ventilatiesysteem D  plaatsen? Weet dan dat, hoewel sommige systemen zoals de nieuwe Zehnder ComfoAir PRO 300 eenvoudig te installeren zijn, het aanleggen van balansventilatie toch de nodige technische kennis en ervaring vergt. Alleen al het plaatsen van de ventilatieleidingen en luchtroosters volgens het specifieke ventilatielegplan, in lijn met de algemeen geldende bouw-, veiligheids- en installatievoorschriften, vraagt vaak behoorlijk wat puzzelwerk.

Voor de installatie van de ventilatiebox gaat u best als volgt te werk.

  • Controleer of, naast het ventilatietoestel, alle benodigdheden meegeleverd zijn, zoals een montagebeugel, een voorgemonteerd 5-aderig netsnoer, een connectorset en eventueel andere zaken zoals een droogsifon. Bij ventilatie met een standaard warmtewisselaar hebt u ook een adapter voor de condensafvoer nodig.
  • Raadpleeg de handleiding en volg de instructies zoals ze zijn voorgeschreven door de fabrikant. De installatie kan immers verschillen van toestel tot toestel. De ComfoAir PRO 300 van Zehnder kan bijvoorbeeld zowel links als rechts worden aangesloten. Let hierop bij de bestelling van het toestel!
  • De meeste toestellen, zoals de ComfoAir PRO 300, kunnen aan de wand worden geïnstalleerd (met een horizontaal te monteren beugel) of op de vloer (op een montagesokkel). De voordelen van die laatste installatiewijze is dat u niet afhankelijk bent van de kwaliteit (draagkracht) van de wand. De  installatie gaat ook sneller en er zijn altijd (kleine) aanpassingen mogelijk.
  • Eenmaal het installeren van het ventilatiesysteem is voltooid, stelt u de juiste luchtspecificaties in, afhankelijk van de gewenste energieprestaties. Test vervolgens ook de werking en meet de debieten na met behulp van een debietmeter.
  • Vergeet ten slotte de ventilatieverslaggeving niet (nodig voor het EPB-certificaat). De juiste gegevens worden doorgaans door de fabrikant van het ventilatiesysteem aangeleverd in de vorm van een prestatieverklaring. Houd er ook rekening mee dat in sommige gevallen er fijnfilters moeten worden geplaatst.

Meer weten over het aanleggen van balansventilatie? Vraag het aan onze adviseurs. Zij geven u de juiste technische aanwijzingen voor een correcte ventilatie-installatie bij uw specifieke bouwproject.

Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om interventie

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+32 (0) 15 28 05 10
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.