Om gezond te wonen heeft u verse, schone binnenlucht nodig. De mechanische ventilatie reinigen (of laten reinigen) is dan ook cruciaal om de kwaliteit van uw binnenlucht optimaal te houden. De mechanische ventilatiebox zorgt namelijk voor propere lucht in huis door vervuilde en/of vochtige lucht af te voeren.

 

Mechanische ventilatie onderhoud

Wilt u weten wat uw mechanische ventilatie onderhoud inhoudt? Of wanneer uw mechanische ventilatie vervangen moet worden? We vatten hieronder enkele tips en veelgestelde vragen voor u samen.

Is uw mechanische ventilatie reinigen nodig?

Voor propere, gezonde lucht in huis, moet u zo nu en dan uw mechanische ventilatie reinigen. Of beter nog: láten reinigen door een professional. Uw mechanische ventilatie schoonmaken kunt u natuurlijk voor een stuk wel prima zelf doen. Daarmee zet u meteen al de eerste stap naar zuivere lucht in huis. Daarnaast is het belangrijk om mechanische ventilatie-onderhoud te laten uitvoeren door een installateur. Ieder z’n specialisatie, toch?

[Translate to Nederlands:] De mechanische ventilatie reinigen is nodig voor schone lucht.

Tip!

Ook de ventielen moeten geregeld gecontroleerd en schoongemaakt worden; de afzuigpunten in plafond of muur dus. Deze zuigen vuile lucht af, bijvoorbeeld uit uw keuken, badkamer en toilet. Daar passeert dus heel wat vuil. Dit schoonmaken is ook onderdeel van een goed ventilatie-onderhoud.

De mechanische ventilatie reinigen: dit is wat je zelf kunt

Eerst en vooral; wat kunt u zelf makkelijk doen aan uw mechanische ventilatie? Het reinigen van de raamroosters! Daarmee bedoelen we de roosters in deuren, ramen of schuifpuien. Door deze raamroosters wordt de verse lucht van buiten door uw mechanische ventilatie de woning ingezogen. In deze raamroosters hoopt allerlei vuil, zoals stof, zich op. Soms gaat, door het vuil, het rooster moeilijker open en dicht. Dit belemmert natuurlijk ook de verse lucht om uw woning binnen te komen. En als ze wel binnenkomt, is de nieuwe lucht al vuil voordat ze je huis in komt. Net daarom is het reinigen van uw roosters belangrijk voor de werking van uw mechanische ventilatie:  Het liefst aan de binnen én buitenkant van uw woning. 

Dit vraagt u aan een professional voor het onderhoud van de mechanische ventilatie

Om de levensduur van uw mechanische ventilatiesysteem te verlengen, vraagt u daarnaast een installateur om grondig onderhoud uit te voeren. Voor het reinigen van de ventilatiekanalen en de ventilatiebox zult u dus een specialistisch bedrijf moeten inschakelen. Geen zorgen: u zult merken dat grondig de mechanische ventilatie schoonmaken ervoor zorgt dat uw systeem veel beter werkt!

[Translate to Nederlands:] Grondig onderhoud zoals de mechanische ventilatie reinigen, zorgt ervoor dat het ventilatiesysteem beter werkt.

Hoe vaak laat u uw mechanische ventilatie reinigen?

Dat hangt van meerdere factoren af.  De locatie van uw huis bijvoorbeeld, en dus de kwaliteit van de buitenlucht. Veel vuil in de buitenlucht? Dan ziet u dat terug op raamroosters, ventielen, ventilatiekanalen en de ventilatiebox van uw mechanische ventilatie. Reinigen is dan vaker nodig. Ook speelt leefstijl mee in hoe vaak de mechanische ventilatie schoonmaken genoodzaakt is.

Vaak volstaat onderhoud door de installateur aan de ventilatiebox iedere twee jaar. De installateur zal de ventilatiebox reinigen en nakijken. De ventilatiekanalen reinigen, ofwel: de kanalen waar de lucht door wordt afgevoerd, laat u  best eens om de acht jaar doen. Dit doet een professional met een poeder of borstels. 

Vind een installateur bij u in de buurt

Always the best climate, Shooting 2016, couple, pair, twosome

Weetje

Uw mechanische ventilatie vervangen hoeft gelukkig zomaar niet. Een mechanisch ventilatiesysteem gaat erg lang mee. Vaak is de levensduur wel zo’n vijftien jaar. 

Mechanische ventilatie vervangen

Natuurlijk is het mogelijk dat, ondanks al uw goede zorgen, de mechanische ventilatie vervangen toch nodig is. Mechanische ventilatie vervangen is nodig wanneer ze niet meer (naar behoren) werkt óf niet meer aan uw wensen voldoet. 

Een vaak voorkomende reden waarom mensen hun oude mechanische ventilatie vervangen, is geluid. De ontwikkelingen rond (mechanische) ventilatie in combinatie met wooncomfort gaan snel. Daardoor zijn nieuwe mechanische ventilatiesystemen vaak nauwelijks hoorbaar. De Zehnder ComfoFan Silent bijvoorbeeld.

Mechanische ventilatie vervangen gebeurt ook vanuit duurzaamheidsoverwegingen. Zo kan het vervangen van de oude mechanische ventilatie  voor een nieuwere variant óf de overstap naar een wtw-unit, erg aantrekkelijk zijn om te besparen op energiekosten.

Veelgestelde vragen

Over schoonmaken, reinigen en vervangen van het mechanisch ventilatiesysteem

Op de ventilatieventielen in uw huis verzamelt zich vet en stof. Deze ventielen maakt u eenvoudig schoon met een sopje van water en afwasmiddel. U kunt ze voorzichtig loshalen van de muur of het plafond. Let hierbij wel op dat u de ventielen op de juiste plek terugzet. De ventielen zijn immers op verschillende hoogte ingesteld. Hierdoor zuigt de mechanische ventilatiebox exact de benodigde hoeveelheid lucht af voor de desbetreffende ruimte. De installateur kan de ventielen bij het inregelen van je ventilatiesysteem voor u markeren.

Heb je design luchtventielen als de Luna ComfoValve? Maak u dan geen zorgen. De vergrendeling voorkomt dat u bij een poetsbeurt per ongeluk het ventiel in een andere stand zet.

Zoals we eerder al schreven, zijn de roosters in ramen, deuren en schuifpuien bepalend voor de werking van het mechanische ventilatiesysteem. Hier wordt immers de verse buitenlucht de woning ingetrokken.

U maakt de raamroosters bij een mechanisch ventilatiesysteem best schoon met de stofzuiger en/of een borstel. Doordat u de rooster droog reinigt zal er geen extra vuil blijven plakken. Wanneer u de kap van het raamrooster los kunt halen, kunt u deze wel schoonmaken met een sopje en vervolgens afdrogen. Reinig de roosters zowel aan de binnen- als buitenkant.

Een mechanisch ventilatiesysteem heeft een lange levensduur. Minimaal 15 jaar, maar meestal veel langer. De ventilatiebox moet worden vervangen wanneer deze niet meer (naar behoren) werkt of wanneer hij niet langer voldoet aan uw wensen. Nieuwe ventilatieboxen zijn stiller en energiezuiniger.

U kunt het mechanische ventilatiesysteem laten vervangen door een, in ventilatie gespecialiseerde, installateur.

Vind een installateur bij jou in de buurt 

In het kader van circulariteit, wordt bij renovatie niet standaard gekozen voor het vervangen van de gehele ventilatiebox. Het motordeel van een oude ventilatiebox van Zehnder, type CMF(e), is heel eenvoudig te vervangen voor een nieuw exemplaar wat stiller en energiezuiniger is. De nieuwe ventilatiemotor past precies in de oude behuizing waardoor alle aansluitingen, kanalen en dergelijke onveranderd kunnen blijven.

Vervang je CMF(e)

Gezonde lucht, gezond hoofd. U voelt zich energieker met frisse lucht in huis. Wist u dat een gezond binnenklimaat de kans op gezondheidsklachten drastisch vermindert?

Waarom Zehnder?

Gezond, comfortabel én energiezuinig wonen, werken en leven. Dat is ons doel. Bij Zehnder zetten we ons daar elke dag voor in. Ontwikkelen we slimme systemen en innovatieve producten die zorgen voor het beste binnenklimaat voor mensen.

Energiezuinige klimaatbeheersing

Gezond en comfortabel binnenklimaat

Markleider in ventilatiesystemen

Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om interventie

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+32 (0) 15 28 05 10
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.